Skrzynki i pojemniki do transportu żywności – co oferują producenci

skrzynki-transportowe

Odpowiedni transport żywności odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ od tego zależy świeżość produktów i zdrowie konsumentów. Transport żywności wymaga ogromnej staranności i zachowania ostrożności. Każdy przewoźnik musi spełniać stosowne warunki oraz stosować się do przyjętych norm bezpieczeństwa. To, jakie warunki muszą spełniać określone skrzynki i pojemniki do transportu żywności, opisaliśmy w poniższym artykule.

Skrzynki do transportu mięsa

Pojemniki wykorzystywane do przechowywania oraz transportu produktów mięsnych, drobiu i ryb muszą spełniać stosowne wymogi oraz być dostosowane do transportu każdego rodzaju mięsa. Są produkowane zgodnie z europejskimi normami, zarówno z oryginalnego surowca, jak i z surowców wtórnych.

W transporcie najczęściej stosowane są plastikowe skrzynki do przewozu mięsa, ze specjalną specyfikacją, z którą można się zapoznać, zaglądając na stronę jednego z czołowych producentów tego typu pojemników – ERG-System (http://www.erg-system.pl/kategoria/skrzynki-transportowe).

Do transportu wędlin idealnym rozwiązaniem są skrzynki transportowe z pokrywami, zapewniającymi świeżość i bezpieczeństwo produktów. Muszą posiadać specjalne atesty dopuszczające je do kontaktu z artykułami spożywczymi i tłuszczami.

Pojemniki i skrzynki do transportu produktów mięsnych są odporne na zmiany temperatur i zachowują właściwości żywności, zarówno przy ujemnych, jak i dodatnich temperaturach.

skrzynki-do-transportu-miesa

Skrzynki do transportu produktów mlecznych

Mleko jest jednym z tych produktów, które objęte są największymi restrykcjami. Najważniejszą zasadą jest to, że musi być przewożone w temperaturze +10 stopni Celsjusza, której nie można przekroczyć.

Skrzynki i pojemniki do przewozu produktów mlecznych wykonane są z najwyższej jakości materiałów, spełniających wszelkie atesty i wymogi sanitarne. Pojemniki wykonane są z tworzywa sztucznego, posiadają płaskie dno, szerokie otwory i są przystosowane do zniesienia każdej ciężkości. Dostępne są również skrzynki głębokie, zapewniające bezpieczeństwo produktów transportowanych w szklanych butelkach.

skrzynka-do-transportu-produktow-mlecznych

Skrzynki do transportu warzyw, owoców i grzybów

Warzywa, owoce oraz grzyby są bardzo niewdzięcznym towarem, który można łatwo uszkodzić i który szybko się psuje. Dlatego, aby nie straciły swojej świeżości, muszą być transportowane w odpowiedniej temperaturze oraz wilgotności. Skrzynki do transportu takich produktów są więc wykonane z tworzyw sztucznych ze specjalnym przeznaczeniem do transportu warzyw i owoców. Muszą też posiadać stosowne atesty dopuszczające je do kontaktu z żywnością.

skrzynki-do-transportu-warzyw-i-owocow

Skrzynki do transportu pieczywa i produktów cukierniczych

Pieczywo oraz wszelkie wyroby cukiernicze, takie jak ciasta, także wymagają zachowania stosownych norm i zasad co do ich transportu, gdyż źle przewożone – szybko pleśnieją i nie nadają się do spożycia. Wyroby piekarnicze i cukiernicze mogą być transportowane w plastikowych pojemnikach do pieczywa, w pudłach, koszach z drutu oraz w papierowych workach.

Skrzynki do pieczywa muszą być wykonane z wytrzymałych materiałów, posiadać otwory w ściankach oraz płaskie dno. Opakowania, w których transportowane jest pieczywo, musi być utrzymane w czystości oraz w dobrym stanie technicznym. Dlatego skrzynki produkowane są tak, aby ułatwić późniejszą dezynfekcję.

Mogłoby się wydawać, że transport żywności to nic wielkiego –  wystarczy załadować towar do samochodu i gotowe. Ale jak widać z powyższego artykułu, nie jest to wcale takie proste i aby produkty zachowały swoją świeżość i wartości odżywcze, muszą być odpowiednio transportowane i tych zasad nie da się obejść.

skrzynka-do-transportu-pieczywa-i-ciast

Pozostaw swój komentarz

Pomocne narzędzia i artykuły:

KURSY WALUT - Notowania giełdowe