Jakie funkcje powinna posiadać kasa do gastronomii?

Prowadzenie własnej gastronomii to nie lada wyzwanie. Niezależnie od tego, czy prowadzi się niewielką budkę z lodami czy dużą restaurację, sprawne zarządzanie lokalem ułatwi  kasa fiskalna do gastronomii. Jakie powinno być tego rodzaju urządzenie? Na które funkcje szczególnie zwrócić uwagę, wybierając sprzęt?

Niezbędna kasa fiskalna online dla gastronomii

Przed rozpoczęciem wyboru konkretnego modelu kasy fiskalnej, warto zwrócić uwagę na przepisy dotyczące posiadania tych urządzeń w punktach gastronomicznych. Od stycznia 2021 roku zgodnie z art. 145b ust. 1 ustawy o VAT wszystkie lokale zajmujące się sprzedażą wyżywienia powinny posiadać kasy fiskalne online. Początkowo przepis ten miał obowiązywać od pierwszego miesiąca 2018 roku, jednak Ministerstwo Finansów ostatecznie wydłużyło ten czas, aby każdy przedsiębiorca mógł się odpowiednio przygotować do wymiany sprzętu w prowadzonym lokalu.

Warto więc przede wszystkim pamiętać o tym, żeby nie kupować klasycznej kasy fiskalnej do swojego punktu gastronomicznego. Będzie to jeszcze łatwiejsze od 2023 roku, gdy urządzenia wykonujące elektroniczny zapis kopii zostaną zupełnie wycofane z rynku. Za sprawą kas fiskalnych online dane dotyczące sprzedaży będą trafiać do Centralnego Repozytorium Kas, co pozwoli szybciej wykrywać podejrzane transakcje, a także zmniejszyć szarą strefę.

Kasa fiskalna do gastronomii — sprawna i szybka obsługa

W restauracjach, kawiarniach oraz innych lokalach, w których sprzedawane jest jedzenie, niezwykle ważną kwestią pozostaje szybkość wykonywania zadań przez kelnerów. W ciągu dnia pracy obsługuje się bardzo dużą liczbę osób, oczekujących wysokiej jakości usług. Dobrze o tym pamiętać, ponieważ w wielu przypadkach klienci wracają do danego miejsca nie tylko dlatego, że smakowało im tam jedzenie, lecz także z powodu sympatycznej, a przy tym szybkiej obsługi. W związku z tym, wyposażając swój lokal i szukający kasy fiskalnej do gastronomii, warto upewnić się, że urządzenie ułatwi kelnerom pracę.

Obecnie można postawić na zakup urządzenia, na którym kelnerzy logują się za pomocą kart i są wylogowywani automatycznie. Dzięki temu oszczędzają czas, a ich praca staje się bardziej komfortowa. Co więcej, dostępne są kasy fiskalne do gastronomii z ekranem dotykowym, który przypomina ten w telefonie. Wpływa on na zwiększenie intuicyjności i łatwości obsługi urządzenia.  Na ekranie kelnerzy mogą wybrać zamówione dania z listy, co także wpływa na skrócenie czasu obsługi, a przy tym sprawia, że pracownicy nie muszą za każdym razem zapamiętywać skomplikowanych kodów produktów.

Stoliki, paragony, zamówienia — to nie musi być skomplikowane!

Nierzadko jedna osoba w restauracji musi obsługiwać kilka stolików, przy których siedzą większe grupy osób, a każdy z gości zamawia coś innego i chce zapłacić wyłącznie za swoje zamówienie. Takie sytuacje mogą okazać się skomplikowane podczas korzystania z klasycznych urządzeń. Stawiając na kasę fiskalną do gastronomii, warto zadbać, aby była ona wyposażona w funkcje pozwalające na przypisywanie danych rachunków do konkretnych stolików. Obecnie dostępne są urządzenia, które umożliwiają przenoszenie się między poszczególnymi rozliczeniami za pomocą kilku kliknięć w dotykowy ekran.

Kasa fiskalna do gastronomii powinna również pozwalać na dzielenie rachunków. W końcu to, że dane osoby siedzą ze sobą przy stoliku, nie znaczy jeszcze, że będą chciały zapłacić za zamówione jedzenie wspólnie. Dzięki odpowiedniemu sprzętowi dla danego stolika możemy wygenerować dwa lub więcej paragonów. 

Urządzenia mogą także oferować opcję konfigurowania zestawów gastronomicznych, np. śniadaniowych czy też obiadowych. W tego rodzaju funkcję wyposażono  m.in. kasę Novitus Next Online, stworzoną z myślą o gastronomii.

Wybierz odpowiednie oprogramowanie, które pozwala trzymać rękę na pulsie

Nowoczesne kasy fiskalne mogą być wyposażone w dostęp do chmury, co często przydaje się w gastronomii. Chmura to usługa webowa, dająca zdalny dostęp  do raportów zawierających paragony oraz faktury, a także do dokumentów na temat asortymentu czy też pracy kasjerów oraz paragonów fiskalnych i niefiskalnych. Dzięki niej możesz analizować dane sprzedażowe bez wychodzenia z domu i bez konieczności przeglądania ich w biurze. Takie rozwiązanie jest odpowiednie dla osób, które cenią sobie własną mobilność i niezależność, ale lubią mieć także wszystko pod kontrolą.

Warto postawić na kasy fiskalne do gastronomii z dostępem do chmury, ponieważ inwestując w nie, inwestuje się także w swój komfort jako osoby odpowiedzialnej za dany lokal. Bez względu na to, która będzie godzina czy w jakim miejscu się znajdujesz, możesz trzymać rękę na pulsie, mając pewność, że lokal funkcjonuje tak, jak założyłeś.

Postaw na funkcjonalne urządzenie dla gastronomii

Dla jeszcze bardziej wymagających stworzono kasy fiskalne do gastronomii wyposażone w dodatkowe funkcje. Urządzenia pozwalają na wystawianie faktur gastronomicznych oraz VAT, korzystając z mechanizmu drukującego sprzętu. Oprócz tego niektóre kasy tego typu obsługują wydruki niefiskalne. Przydatną funkcją okazuje się także możliwość umieszczania na paragonach kodów QR. Te mogą m.in. kierować do szczegółów danej promocji czy też na konto danego lokalu w mediach społecznościowych.

Na paragonach dzięki dodatkowym funkcjom kas fiskalnych można umieścić także logo lokalu. To rozwiązanie wielu osobom wydaje się błahym dodatkiem. Warto jednak pamiętać o tym, że umieszczanie w określonych miejscach symbolu związanego z daną firmą przynosi wiele korzyści — logo zapada w pamięć klientów, a przez to restauracja czy też kawiarnia staje się bardziej rozpoznawalna.

Odporność i trwałość kasy fiskalnej do gastronomii

Kasy fiskalne do gastronomii powinny być również wytrzymałe. W barach, food truckach oraz restauracjach sprzęt może zostać łatwo zalany czy też uderzony. Warto więc postawić na urządzenie, które będzie na to odporne. Niezwykle ważna jest także niezawodność kasy fiskalnej. Jeśli kasa przestanie poprawnie działać, opóźni się przyjmowanie zamówień lub będzie to całkowicie niemożliwe. To prosta droga do ogromnych strat finansowych i ekspresowego zniechęcenia klientów do lokalu. W związku z tym poszukując dobrej kasy fiskalnej do gastronomii, wybierz  sprzęt od sprawdzonych, renomowanych dostawców.

Choć wygląd kasy fiskalnej nie jest najważniejszym kryterium, bez wątpienia warto dopasować go do  wystroju danego lokalu. Najczęściej wybierane są urządzenia białe lub czarne, które świetnie komponują się niemal z każdym wystrojem. Dobra kasa fiskalna do gastronomii to przede wszystkim sprzęt niezawodny, funkcjonalny i prosty w obsłudze, a przy tym estetycznie wykonany.

Pozostaw swój komentarz

Pomocne narzędzia i artykuły:

KURSY WALUT - Notowania giełdowe