Firma zero waste – jak to uzyskać?

Jeśli jesteś właścicielem sklepu spożywczego zero waste lub zwykłym supermarketem i chcesz zmniejszyć całkowitą produkcję odpadów, oto kilka wskazówek na temat zarządzania sklepem spożywczym tego rodzaju.

1. Zminimalizuj marnotrawienie żywności i opakowania w sklepie!

Jako spożywczy sklep zero waste, który zachęca swoich konsumentów do ograniczenia emisji dwutlenku węgla, ważne jest, aby ćwiczyć to, co głosisz. Wszystkie sklepy spożywcze generują odpady papierowe i kartonowe, ale w miarę możliwości staraj się eliminować odpady opakowaniowe jednorazowego użytku zarówno po stronie dostawcy, jak i konsumenta. Audytuj zwyczaje swojego sklepu, aby zobaczyć, gdzie możesz wprowadzić zmiany.

Używaj pojemników wielokrotnego użytku, aby uniknąć emisji przy produkcji i usuwaniu materiałów opakowaniowych. Jeśli żaden z twoich dostawców nie jest w stanie ponownie wykorzystać pojemników, w miarę możliwości ponownie zastosuj materiały opakowaniowe wewnętrznie.

Spróbuj myśleć nieszablonowo, jeśli chodzi o usuwanie marnotrawstwa żywności i opakowań z własnych procesów. Jeden ze sklepów spożywczych, wynalazł papier wykonany z używanego materiału do owijania ryb i mięsa. Inny sklep zaprojektował pojemniki masowe bez plastiku, które sprzedają do innych sklepów.

2. Zmniejsz ilość odpadów poprzez kompostowanie

Wśród długiej listy korzyści kompostowanie jest świetną opcją do zmniejszenia produkcji metanu na wysypiskach i do oczyszczania gleb zanieczyszczonych niebezpiecznymi odpadami. Zastanów się nad dostarczeniem pojemników do kompostowania w swoim sklepie zarówno dla pracowników, jak i klientów, aby zdeponować wszelkie resztki jedzenia i ograniczyć ilość odpadów wysyłanych przez sklep na wysypiska śmieci. Lokalni przewoźnicy często są w stanie zapewnić firmom pojemniki na kompost, które można odebrać, więc nie trzeba zajmować się tym procesem.

Ponadto wszelkie nadwyżki łatwo psującej się żywności można przekazać na rzecz lokalnego banku żywności lub schroniska. Jeśli masz jakieś nietrwałe produkty, możesz spróbować wykorzystać resztki jedzenia (oczywiście przeterminowane!) w kasie lub w zamówieniach gastronomicznych.

3. Wybierz dostawców, którzy również stosują filozofię „zero waste”

Wielu dystrybutorów żywności używa zewnętrznych opakowań do transportu żywności w kartonach lub styropianie – jeszcze innym źródle odpadów. Wybierz dostawców, którzy dostarczają pojemniki wielokrotnego użytku zamiast pudeł trzykrotnie owiniętych styropianem.

Jeśli możesz, zaopatrz swoje produkty w marki z podobnymi założeniami ideologii zero waste, które są przejrzyste w swoich działaniach na rzecz etycznego wpływu na środowisko. Potencjalne kryteria oceny dostawcy mogą obejmować:

  • odpowiedzialne praktyki rolnicze,
  • przejrzystość łańcucha dostaw,
  • chęć poprawy łańcucha dostaw żywności.

4. Bądź otwarty na klientów przynoszących własne pojemniki wielokrotnego użytku

Sklepy spożywcze, które nie są całkowicie zero waste, mogą nadal podejmować działania w celu zmniejszenia ilości odpadów. Jednym łatwym sposobem na to jest wdrożenie polityki dotyczącej pojemników wielokrotnego użytku dla konsumentów dokonujących zakupów w sekcjach produktów spożywczych hurtem lub gotowych.

Polecamy:
https://www.polskibiznes24.pl/najwazniejsze-jednorazowe-gastronomii/

Pozostaw swój komentarz

Pomocne narzędzia i artykuły:

KURSY WALUT - Notowania giełdowe