Jaki blender kielichowy do restauracji?

Prowadząc lokal gastronomiczny, niezbędnym wyposażeniem staje się blender kielichowy. Jest to urządzenie, za pomocą którego możliwe staje się szybkie przygotowanie wielu dań i napojów, w tym pysznych koktajli, owocowych smoothie i zup o niezwykle gładkiej konsystencji. Przy wyborze blendera trzeba wziąć pod uwagę szereg istotnych czynników tak, aby serwowane produkty spełniły oczekiwania gości.

Blender kielichowy – Moc i wydajność

Podstawowym parametrem każdego urządzenia elektrycznego jest moc. Blender kielichowy przy wyższej mocy będzie mógł pracować dłużej i bardziej wydajnie. Na rynku można znaleźć różne modele, ale do zastosowań gastronomii należy zwrócić uwagę na urządzenia o mocy przynajmniej 800-1000 W. Pozwoli to na wygodne przygotowywanie koktajli oraz dań wymagających rozdrabniania warzyw lub twardych orzechów.

Pojemność blendera do smoothie

Należy pamiętać, że blender kielichowy ma specyficzną konstrukcję. Stanowi zbiornik na składniki, z którego przygotowywany jest napój lub danie. Po wykonaniu pracy staje się natomiast naczyniem przeznaczonym do porcjowania przysmaków. Dlatego blender powinien mieć pojemność, która pozwoli przygotować jednorazowo taką ilość jedzenia, aby było to wystarczające dla wszystkich gości. Zazwyczaj polecane pojemności to 1,5 lub 2 litry. Tego typu urządzenie może stanowić blender do smoothie, a równocześnie nie zajmuje zbyt dużej ilości miejsca na stole lub w magazynie.

Z czego blender kielichowy?

Kolejnym ważnym parametrem jest materiał, z jakiego został wykonany blender. Na rynku dostępne są wersje z tworzywa sztucznego lub szkła hartowanego. Odmiany plastikowe mogą nie mieć odpowiedniej wytrzymałości, co będzie szczególnie uciążliwe podczas kruszenia lodu. Lepszym wyborem będzie blender kielichowy ze szkła hartowanego, który jest odporny na niskie i wysokie temperatury, a na dodatek trudno go zarysować. Pewną niedogodnością jest natomiast większa waga.

Ilość ostrzy w blenderze?

Przy wyborze blendera gastronomicznego trzeba też wziąć pod uwagę liczbę ostrzy i ilość obrotów na minutę. Będzie to bezpośrednio wpływać na wydajność, a więc i przydatność urządzenia. Podstawowe modele mają 2 pary ostrzy, warto jednak zdecydować się na wersje posiadające 3 lub 4 pary. Dzięki temu będzie to urządzenie pracujące szybko i za jego pomocą będzie można uzyskać całkowicie gładką konsystencję płynu.

Blender gastronomiczny

Profesjonalny blender gastronomiczny musi być uniwersalny i pozwalać przygotowywać szeroką gamę posiłków. W sklepach można znaleźć wersje posiadające wiele dodatkowych funkcji, najważniejsza jest jednak wydajność i precyzja urządzenia. Blender rozdrabnia składniki w stopniu niemożliwym do osiągnięcia przez ręczne krojenie. Urządzenie powinno mieć posiadać ostrza na dnie kielicha. Dzięki temu wyeliminowane jest ryzyko przypadkowego skaleczenia. Jest to ważne bez względu na rozmiar prowadzonej działalności.

W gastronomii najlepiej sprawdzi się blender wysokoobrotowy, który poradzi sobie z przygotowywaniem wielu rodzajów sosów, sorbetów, past i drinków. Urządzenie wykonane z wysokiej jakości materiałów będzie służyło przez wiele lat, ciesząc właścicieli lokalu i zaproszonych gości.

Polecamy:
Dlaczego warto kupować środki czystości online?
Podmioty funkcjonujące na rynku nieruchomości

Pozostaw swój komentarz

Pomocne narzędzia i artykuły:

KURSY WALUT - Notowania giełdowe