Jak łatwo wdrożyć HACCP?

Wdrożenie systemu HACCP, który pozwala wprowadzić uznane na całym świecie standardy związane z bezpieczeństwem żywności, może wydawać się skomplikowanym i czasochłonnym procesem. Na szczęście w przypadku tego typu implementacji zawsze można skorzystać z pomocy firmy, która się w tym specjalizuje. Dzięki jej wieloletniemu doświadczeniu w sprawie higieny środków spożywczych wdrożenie będzie przebiegało sprawnie i pozwoli uniknąć wielu problemów.

  1. Gwarancja najwyższego bezpieczeństwa żywności
  2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych
  3. Pomoc we wdrożeniu HACCP Warszawa

Dzięki temu będzie można zapewnić wysoki poziom bezpieczeństwa żywności, co ma istotne znaczenie zarówno w gastronomii, jak i w firmach zajmujących się przetwarzaniem żywności. Jeżeli chcesz się dowiedzieć, czym dokładnie jest system HACCP, jak wygląda lista 12 kroków pozwalających na opracowanie skutecznego planu i gdzie szukać pomocy przy wdrażaniu takich rozwiązań, koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią artykułu.

Gwarancja najwyższego bezpieczeństwa żywności

W przypadku żywności stosowanie nawet najwyższych standardów związanych z produkcją często okazuje się niewystarczające, aby można było skutecznie zidentyfikować wszystkie możliwe zagrożenia biologiczne, chemiczne lub nawet fizyczne. Te natomiast mogą wpływać na poszczególne punkty całego procesu produkcyjnego. Rozwiązaniem problemu jest system HACCP, który od wielu lat postrzegany jest jako idealny wzorzec, który można wykorzystać w celu wdrożenia wymaganego poziomu bezpieczeństwa żywności.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych

Warto również wspomnieć o tym, że wdrożenie HACCP jest wymagane od wszystkich podmiotów gospodarczych, które są zaangażowane w produkcję, przetwarzanie lub dystrybucję żywności na terenie całej Unii Europejskiej. Wynika to z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych. Warto więc zadbać o to, aby doświadczony audytor systemu przeprowadził odpowiednie szkolenia HACCP dla pracowników, pomógł w opracowaniu dokumentacji i zadbał o sprawne wdrożenie wszystkich 12 etapów, na które składają się między innymi: zbieranie informacji o surowcach i procesach, staranne opisanie produktów, określenie ich przeznaczenia i ustalenie krytycznych punktów kontroli. Dzięki temu wdrożenie HACCP stanie się o wiele łatwiejsze, a firma zaoszczędzi czas i pieniądze.

Pomoc we wdrożeniu HACCP Warszawa

Jeżeli chodzi o wybór odpowiednich specjalistów, warto postawić na HACCP Warszawa. Szczegółowe informacje dostępne są w zakładce opisującej wdrażanie HACCP, więc warto zacząć od zapoznania się z nimi i skontaktowania ze specjalistą znającym procedury żywienia oraz wszystkie aktualne przepisy obowiązujące w branży gastronomicznej i sektorze spożywczym.

Odpicuj swoje przedsiębiorstwo – reklamy i billboardy

Pozostaw swój komentarz

Pomocne narzędzia i artykuły:

KURSY WALUT - Notowania giełdowe