Jeden z najważniejszych aspektów restauracji: plan przestrzeni od jadalni po kuchnię

Aby każda restauracja odniosła sukces, ważną rolę odgrywa wiele elementów, od zarządzania po wystrój, od personelu po jedzenie i lokalizację, a także wiele innych, ale jednym z najważniejszych aspektów sukcesu restauracji jest jej projekt.

Plan piętra zgodny ze standardami projektowania i wytycznymi restauracji pomaga w osiągnięciu biznesplanu właściciela restauracji. Tworzenie projektu restauracji i planu piętra wymaga znajomości każdej żywotności antropometrycznej, to znaczy przestrzeni wymaganej do siedzenia i poruszania się ludzi, posiadanego obszaru oraz optymalnego wykorzystania przestrzeni z uwzględnieniem wymagań Twojej firmy restauracyjnej.

Idealnie, planowanie i projektowanie restauracji powinno pokazywać, że 60% powierzchni w planie podłogi musi zostać poświęcone jadalni, a pozostałe 40% do kuchni, magazynu, zamrażarki itp. W tym celu projekt restauracji i projekt wnętrz kuchni muszą być w całkowitej synchronizacji ze sobą. W tym artykule skupimy się na tym, jak stworzyć projekt restauracji i plan piętra, które pozwolą w pełni wykorzystać dostępną powierzchnię, a jeśli szukasz podpowiedzi, które możesz zastosować we własnym domu – skorzystaj z informacji dostępnych tutaj: http://www.kaim.work/nowoczesny-projekt-kuchni-kilku-krokach/ .

Projekt restauracji – od czego zacząć?

Głównym motywem planu piętra restauracji jest zorganizowanie dostępnej przestrzeni na potrzeby mebli w restauracji w najbardziej efektywny sposób. Podstawowym elementem każdego wnętrza restauracji jest krzesło i stół. W zależności od rodzaju restauracji, menu, ustawienia stołu serwisowego i wymaganego stopnia intymności, wielkość stołu i ogólne wymagania dotyczące miejsca na krześle mogą i powinny się znacznie różnić.

Restauracja, która zachęca do szybkiej rotacji klientów, zazwyczaj zapewnia mniejszy blat i krzesło. Z drugiej strony, restauracje zachęcające do ograniczonego obrotu i podkreślające doznania kulinarne zazwyczaj oferują większe rozmiary blatów i wygodniejsze krzesła.

Oprócz wymagań antropometrycznych i ergonomicznych, na projektowanie optymalnego planu piętra dla restauracji ma wpływ wiele innych czynników projektowych. Są to mianowicie:

Cyrkulacja i wyjście – to ruch ludzi, sposób, w jaki pracownicy i klienci mogą się poruszać, wchodzić i wychodzić z restauracji.
Metody obsługi – projekt restauracji będzie bardzo zależał od tego, czy personel poda jedzenie, czy też jest to restauracja samoobsługowa.
Ogólny wymiar danej przestrzeni – Projekt restauracji w dużej mierze zależy od całej dostępnej proporcji i dostępnej powierzchni.

Musisz zatrudnić architekta lub projektanta wnętrz, który pomógłby ci w projektowaniu restauracji i planie piętra. Architekt byłby w stanie wymyślić konfiguracje przestrzenne i opracować plany pięter, aby upewnić się, że układ restauracji jest bezpieczny i znajduje się w najbardziej przyjemnej atmosferze. Zajmie się tym, gdzie i jak zbudować ścianę, zaprojektować klatkę schodową oraz jak zbudować i współpracować z różnymi elementami i zasadami projektowania w celu stworzenia harmonijnego i funkcjonalnego planu podłogi. Potrzebny byłby również wykonawca, który byłby odpowiedzialny za nadzór nad budową.

Pozostaw swój komentarz

Pomocne narzędzia i artykuły:

KURSY WALUT - Notowania giełdowe